Obalované bramborové koule se šunkou a sýrem - postup přípravy
Fritované bramborové koule v trojobalu plněné delikátní kombinací šunky a sýra se hodí při každé oslavě či přátelské sešlosti, anebo i jen tak k televizi či abyste si trochu „šplhli“ u svých dětí. Podle receptu od paní Romany Važanské je připravíte docela snadno a chutnat budou jako drahá dobrota z restaurace.
Ingredience
Plátky goudy a šunky naskládejte střídavě na sebe. Poté je rozkrájejte na kostky, které spojte párátky, aby držely pohromadě.
Brambory uvařte ve slupce, ještě vlažné je oloupejte a nastrouhejte je najemno. Přidejte strouhaný parmazán, vajíčko, sůl a pepř a jemně nasekanou pažitku. Vypracujte hladké a soudržné těsto.
Z těsta odebírejte kousky, v rukou z nich zformujte placku a do každé vložte jednu šunko-sýrovou kostku. Vytáhněte párátko, bramborové těsto kolem náplně uzavřete a položte na talíř. Tímto způsobem zpracujte zbytek těsta i náplně a hotové koule nechte v lednici asi půl hodiny uležet.
Připravte si talíř se strouhankou, hladkou moukou a misku s vejcem rozšlehaným s trochou mléka. Na sporáku rozehřejte hrnec s vysokou vrstvou oleje (případně použijte fritézu). Každou bramborovou kouli obalte nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance a vložte ji do rozpáleného oleje smažit asi 7 minut, dokud na povrchu nezíská sytě zlatavou barvu.
Po dosmažení koule nechte okapat od přebytečného oleje na talíři vyloženém papírovými utěrkami a ihned podávejte spolu se zeleninovým salátem a oblíbenou studenou omáčkou.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom