Jablkové rohlíčky - postup přípravy
Vypadají jako vánoční vanilkové rohlíčky, jenže jsou o fous větší a hlavní roli zde nehrají žádné ořechy, nýbrž jablka, díky čemuž si je mohou dopřát i ti, kteří jsou na ořechy alergičtí. Recept od paní Radmily Matouškové je skvělý a neobvyklý způsob, jak naložit se zbylými jablky.
Ingredience
Jablka oloupejte, zbavte je jádřince a nastrouhejte je nahrubo. Ihned a bez vymačkávání jablka smíchejte s ledově vychlazeným a nastrouhaným máslem či jiným vaším oblíbeným tukem na pečení, přidejte hladkou mouku, skořicový cukr a prášek do pečiva a svižně vypracujte soudržné těsto. Nehněťte ho déle, než je bezpodmínečně nutné, a nenechte vychlazené máslo v těstě roztát. Vypracované těsto zabalte do fólie a vložte ho na půl hodiny do lednice odležet.
Z těsta vyválejte dlouhý váleček, z něhož odkrajujte kousky, které formujte do tvaru zahnutých rohlíčků. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 30 minut dozlatova. Po dopečení ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru, nechte je vychladnout a podávejte.