Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak do 10 minut připravit na pánvi i to nejtužší maso

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Jak do 10 minut připravit na pánvi i to nejtužší maso - postup přípravy

Hovězí maso je chutné, ale pokud pochází ze staršího kusu, není právě nejsnazší ho doma připravit tak, aby bylo opravdu měkké a chutné, a obvykle je nutné k jeho uvaření použít tlakový hrnec. Naštěstí existuje skvělý způsob, jak připravit i to nejtužší maso v obyčejné pánvi za pouhých 10 minut tak, aby bylo měkké, šťavnaté a lahodné.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Maso nakrájejte na velmi tenké plátky, jejichž síla by neměla přesáhnout asi 3 milimetry. Nakrájené maso vložte do misky a vyklepněte k němu dvě malá vajíčka nebo jedno velké. Vše dobře promíchejte a nechte při pokojové teplotě stát asi 10 minut.

Vajíčko je zde důležité proto, aby pomohlo rozvolnit svalová vlákna v mase, díky čemuž mu stačí kratší tepelná úprava na obyčejné pánvi.

2. KROK

Po uplynutí 10 minut rozehřejte pánev, kterou štědře postříkejte olivovým olejem. Naložené maso znovu dobře promíchejte a vyklopte ho na horkou pánev. Stáhněte žár na střední úroveň a všechny kousky masa opečte dozlatova.

Nepoužívejte vysoký žár, protože by se maso rychle spálilo a nestačilo by se propéct i zevnitř. Když je opečené tak akorát, sundejte ho z pánve.

3. KROK

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na dlouhé proužky. Papriku očistěte od semínek a rovněž ji nakrájejte na nudličky. Do pánve po opečení masa přidejte trochu olivového oleje, rozehřejte ho a nechte v něm zesklovatět proužky cibule. Přisypejte k nim dýňová semínka a nechte chvilku společně opékat. Poté přidejte červenou papriku a nakonec rajče nakrájené na tenké půlměsíčky.

4. KROK

Zeleninu v pánvi dobře promíchejte, přidejte k ní opečené maso a dvě špetky soli a vmíchejte dvě polévkové lžíce sójové omáčky. Vše společně za častého míchání nechte chvilku opékat a nakonec přidejte jednu čajovou lžičku třtinového cukru. Díky této tajné přísadě získá maso jemně karamelový nádech a bude chutnat naprosto skvěle.

5. KROK

Ještě chvíli vše míchejte a opékejte, aby se cukr a sůl stačily rozpustit a rozptýlit se do celého objemu pokrmu. V tu chvíli můžete odstavit pánev ze sporáku. Maso rozdělte na talíře, můžete ho doplnit třeba pečeným bramborem nebo smaženými bramborovými hranolky či lupínky a podávejte.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů