Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Základní sekaná pečeně

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 80 minut

Základní sekaná pečeně - postup přípravy

Sekaná pečeně je tradiční české jídlo, které může mít bezpočet variant a variací, ale ta klasická základní je často ta nejlepší. Vyzkoušejte ji podle oblíbeného receptu paní Lucie Vachové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Rohlíky nakrájejte na menší kousky, vložte je do misky a zalijte je mlékem. Nechte je stát alespoň 10 minut, aby nabobtnaly. Poté je jemně vymačkejte, abyste odstranili přebytečné mléko, a přidejte je do mísy s mletým masem.

2. KROK

Cibuli a česnek nasekejte nadrobno a přidejte je k mletému masu a namočeným rohlíkům. Dodejte vejce, majoránku a podle chuti sůl a pepř.

Pokud máte trochu času navíc a chcete dodat sekané plnější chuť, orestujte cibuli s česnekem v pánvi s trochou oleje či sádla dozlatova a až poté je přidejte do směsi.

3. KROK

Ingredience důkladně promíchejte a prohněťte a z výsledné hmoty utvořte bochánek. Položte ho do pekáče, zakryjte víkem a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 60 až 80 minut. Ke konci pečení sejměte víko a nechte sekanou na povrchu opéct dozlatova.

4. KROK

Po dopečení nechte sekanou 5 minut odpočinout, nakrájejte ji na plátky a podávejte spolu s bramborovou kaší, vařeným či šťouchaným bramborem a s nakládanou zeleninou či zeleninovým salátem.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů