Velikonoční bílkový beránek a žloutkový mazanec - postup přípravy
I na sváteční pečení se musí efektivně, pokud chcete získat dokonalý výsledek, a přitom se chovat ekonomicky. Žloutkový mazanec je mnohem jemnější než z celých vajíček, z bílků zase můžete vytvořit originálního beránka. Vyzkoušejte recepty od paní Jaroslavy Slavíkové.
Bílkový beránek
Žloutkový velikonoční mazanec
Bílkový beránek
1. Vaječné bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a postupně do něj zašlehávejte moučkový cukr.
2. Do směsi prosejte hladkou mouku a přidejte kousky čokolády nebo oříšků či kandované ovoce. Vše jemně krouživými pohyby směrem ode dna nahoru vmíchejte do bílkového sněhu a nakonec zapracujte rozpuštěné máslo.
3. Těsto vlijte do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy na beránka, párkrát jím ťukněte o desku stolu, aby si těsto sedlo a odstranily se vzduchové bubliny, a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C na asi 40 až 50 minut.
4. Po upečení nechte beránka úplně vychladnout a poté jej opatrně vyklopte z formy. Povrch potřete čokoládovou polevou, oči vytvořte z mandliček a ozdobte ho strouhaným kokosem či cukrářským zdobením dle fantazie.
Žloutkový velikonoční mazanec
1. Droždí rozmíchejte se lžičkou cukru na hladkou kašičku, kterou smíchejte s trochou vlažného mléka a nechte ji 10 nebo 15 minut odležet, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.
2. Do mísy prosejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte trochu soli a citrónové kůry a dobře promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, do něhož vlijte aktivovaný kvásek, tři vaječné žloutky, rum a rozpuštěné máslo. Přisypejte také mandle nebo rozinky, případně i kandované ovoce, a zadělejte pružné a nelepivé těsto, které nechte v teple asi 1 hodinu kynout.
3. Z vykynutého těsta vymačkejte vzduchové bubliny a zformujte z něj mazanec. Položte ho na plech pokrytý pečicím papírem a nechte ho ještě asi 30 minut dokynout.
4. Povrch vykynutého mazance potřete rozšlehaným vajíčkem a ozdobte ho mandlemi. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 až 180 °C a nechte mazanec péct dozlatova po dobu asi 45 minut.
5. Upečený mazanec nechte vychladnout na mřížce, posypejte ho moučkovým cukrem a nejlépe tentýž den podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.