Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lišky na smetaně s domácím knedlíkem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Lišky na smetaně s domácím knedlíkem - postup přípravy

Sladkokyselá smetanová omáčka s liškami je obrovské lákadlo pro všechny milovníky hub. Pokud jste natrefili na slušný houbový úlovek, připravte si tuto laskominu podle receptu od paní Romany Važanské.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Lišky na smetaně

Domácí knedlík

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Rozehřejte kousek másla a nechte na něm zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěné lišky (ty větší překrojte napůl) a orestujte je dozlatova. Osolte je a opepřete, přidejte trochu drceného kmínu a přelijte je 150 ml zeleninového vývaru nebo vody. Přidejte bobkové listy a nechte vše asi 3 minuty povařit.

2. KROK

Ve smetaně rozmíchejte dohladka mouku a tuto záklechtku vlijte do hrnce k liškám. Důkladně promíchejte a omáčku znovu přiveďte k varu. Nechte ji vařit asi 10 minut, aby se mouka zavařila a houby změkly. Hotovou omáčku dochuťte cukrem a citrónovou šťávou. Omáčka by měla být sladkokyselá a houby uvařené tak akorát na skus.

3. KROK

Pro přípravu knedlíků prosejte do mísy polohrubou mouku a promíchejte ji se solí. Doprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj droždí a zalijte ho trochou vlažného mléka. Promíchejte a počkejte 5 minut, dokud se na hladině nezačne tvořit pěna.

4. KROK

Ve zbylém mléce rozkvedlejte vajíčko a směs vlijte do mísy s moukou a kváskem. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte asi 1 hodinu vykynout. Poté těsto propracujte rukama na pomoučněném válu. Rozdělte ho na 4 díly, zformujte z nich bochánky či šišky a nechte je ještě chvilku pod utěrkou nakynout.

5. KROK

Knedlíky nechte vařit v páře asi 20 minut. Po vytažení je na několika místech propíchejte vidličkou či špejlí, aby unikla horká pára, nakrájejte je na plátky a podávejte spolu s liškovou omáčkou.

6. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů