Velikonoční linecké cukroví - postup přípravy
Linecké cukroví je jako stvořené pro různorodé zpracování podle toho, který svátek s ním právě hodláme slavit. Vyzkoušejte ho třeba ve tvaru krásných jarních motivů podle receptu od paní Terezy Koubkové.
Ingredience na těsto
Na ozdobení
Než začnete připravovat těsto, vytáhněte máslo a vajíčka z lednice a nechte je zteplat na pokojovou teplotu. Poté je smíchejte s citrónovou kůrou, moučkovým cukrem a prosátou hladkou moukou a vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 30 minut odležet.
Z odpočatého těsta vyválejte plát o síle asi 3 mm a vykrájejte z něho tvary vajíček, koleček nebo třeba zajíčků či kuřátek. Do části kroužků a vajíček můžete ještě uprostřed vykrájet jarní motivy. Vyskládejte cukroví na plech pokrytý pečicím papírem a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 175 °C péct asi 5 až 7 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby.
Dopečené cukroví nechte vychladnout, slepujte ho po dvojicích ovocným džemem a ozdobte ho obarvenou bílkovou polevou, rozpuštěnou čokoládou a cukrářským zdobením. Pokud chcete, můžete přidat barviva i přímo do těsta a vyrobit tak barevné cukroví.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.