Jarní detoxikační polévka s kopřivou a kuřecím masem - postup přípravy
Mladé výhonky kopřiv jsou odedávna ceněnou součástí jídelníčku, ať už jako přísada do velikonoční nádivky, anebo do nejrůznějších salátů. Vyzkoušet ale můžete také báječnou detoxikační polévku z kuřecích stehen a kopřivových listů, která vám zachutná a navíc velmi prospěje celému vašemu tělu.
Ingredience
Kuřecí stehna očistěte, vložte je do hrnce, přidejte lžičku soli a zalijte je studenou vodou. Na sporáku je přiveďte k varu a z hladiny během vaření děrovanou lžící sbírejte vysráženou pěnu. Nechte kuře vařit alespoň 1 až 2 hodiny, čím déle, tím ale lépe.
Mezitím si připravte zeleninu. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Mrkev očistěte a nastrouhejte ji nahrubo. Očištěnou cibuli nasekejte nadrobno.
Jakmile je vývar hotový, vyjměte z něho stehna a namísto nich do hrnce vsypte připravené brambory. Vedle v pánvi rozehřejte trochu slunečnicového oleje a zpěňte na něm připravenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte k cibuli mrkev a chvíli obojí společně restujte. Poté obsah pánve vyklopte do hrnce s vývarem a bramborami.
Zatímco se polévka vaří, připravte si kopřivy. Jemné lístky otrhejte z tuhých stonků. Jakmile jsou brambory měkké, přidejte kopřivy do hrnce s polévkou a promíchejte, aby se všechny listy zcela ponořily. Přilijte do hrnce trochu vroucí vody a nechte ještě chvíli vařit.
Oberte maso z kuřecích stehen a nakrájejte ho na menší kousky, které vraťte do hrnce s polévkou. Do misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho a vlijte ho za stálého míchání do polévky. Promíchejte, nechte vejce, aby se srazilo, polévku odstavte ze sporáku a podávejte.
Obecná doporučení pro zacházení s kopřivami
Při sběru kopřiv dbejte na to, abyste se vyhnuli znečištěným místům, jako jsou oblasti blízko průmyslových zón či silnic, ale také z okolí polí či sadů ošetřovaných chemickými postřiky.
Sbírejte jen mladé výhonky. Tuhé části a starší listy nejsou pro použití v kuchyni vhodné.
Při sběru i manipulaci s kopřivami používejte rukavice, abyste předešli nepříjemnému požahání kůže.
Do polévky vkládejte kopřivy až na poslední 2 až 3 minuty varu, abyste předešli ztrátě cenných látek z rostliny.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.