Čaj z pampeliškových květů - postup přípravy
Jaro je v plném proudu a pampelišky už hojně vystrkují své zlaté hlavičky na všech loukách po celém okolí. Pokud přemýšlíte, jak jejich zlatou sílu využít, můžete si připravit jednoduchý čaj, který nejenže výborně chutná, ale jeho pití příznivě působí na celý organismus.
Ingredience
Pampeliškové květy sbírejte na louce dostatečně vzdálené od všech zdrojů ekologického znečištění, jako jsou továrny, silnice či okolí chemicky ošetřovaných polí nebo sadů. Sbírejte pouze květy bez stonků a po sesbírání je nemyjte ani neoplachujte, abyste z nich neodstranili pyl, který je z květů to hlavní.
Květy ostříhejte či odřízněte od zelených částí a žluté kvítky vkládejte do misky.
Takto připravené květy můžete buďto ihned použít, anebo je usušte.
Sušení provádějte tak, že květy rozprostřete do slabé vrstvy a necháte je usušit na přímém slunci. Po usušení se květy změní na chmýří. To je normální a není třeba se toho bát. Uložte je do čistých a suchých sklenic, které lze pevně uzavřít víčkem. Stejným způsobem lze uchovat také jemně pokrájené listy pampelišky, které se spolu s květy budou velmi hodit třeba během zimy.
Čerstvě otrhané květy vložte na dno konvičky a zalijte je půllitrem vroucí vody. Je to úplně stejné, jako když připravujete klasický čaj. Co se týče množství, použijte množství odpovídající asi 10 květům, což je zhruba jedna hrst.
Konvičku s vodou zalitými květy přiklopte pokličkou nebo malým talířkem a nechte směs 10 minut louhovat. Můžete pozorovat, jak doslova s každou minutou získává macerát stále zářivější zlatavou barvu.
Po vylouhování čaj slijte do hrnečku přes sítko a podle chuti jej doslaďte, nejlépe medem nebo džemem z pampeliškových květů. Pokud chcete, můžete přidat také lístek máty či kolečko citrónu.
Pokud máte svůj oblíbený rychlý recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Rychlé mňamky: Recepty do 15 minut.