Bratislavská vepřová plec podle ČSN - postup přípravy
Pokud existuje některý retro recept podle československých státních norem, který rozhodně stojí za vzpomenutí, pak je to bratislavská plec. O svou chutnou vzpomínku na ni se podělil Youtube kanál Recepty bez brepty.
Ingredience
Očistěte cibuli a nasekejte ji nadrobno. Kilový kus vepřového plecka stáhněte provázkem do kompaktního balíčku. Poté jej ze všech stran hojně osolte.
Díky podvázání plec získá nebývalou šťavnatost i pěkný tvar po nakrájení.
V hrnci rozehřejte trochu rostlinného oleje, osmahněte v něm cibulku dorůžova a v základu nechte maso ze všech stran zatáhnout a mírně zezlátnout. Přidejte rajčatový protlak, za stálého míchání ho nechte zarestovat a vše podlijte asi 1 litrem vody. Obsah hrnce dobře promíchejte, hrnec přiklopte poklicí a nechte maso dusit na mírném ohni přibližně 2 hodiny. V průběhu dušení plec pravidelně otáčejte a podle potřeby dolévejte vodu.
Mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky a totéž udělejte s nakládanými okurkami. Podušené plecko vyjměte z hrnce a vyvařte veškerou vodu, dokud nezbude jen tuk. Obsah hrnce zaprašte hladkou moukou, nechte ji trochu orestovat a vše opět podlijte vodou. Moučnou zásmažku důkladně rozmíchejte a omáčku zalijte mlékem.
Hotovou omáčku podle chuti osolte a okyselte citrónovou šťávou a propasírujte ji přes sítko, abyste se zbavili hrubých částí. Do propasírované omáčky přijdete nakrájenou kořenovou zeleninu, okurky a sterilovaný hrášek, promíchejte a nechte ještě 10 minut provařit. Po dovaření přilijte ještě sladkou smetanu, promíchejte a odstavte ze sporáku.
Podušené maso rozvažte z provázku a nakrájejte ho na plátky. Uvidíte, jak díky nasolení a ovázání získalo dokonale šťavnatou a jemnou strukturu, které byste jinak nedocílili.
Maso rozdělte na talíře, přelijte jej omáčkou a doplňte nejlépe domácími houskovými knedlíky. Bratislavská plec však bude chutnat skvěle také s rýží nebo s vařenými těstovinami.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.