Domácí bulharská pomazánka - postup přípravy
Bulharská pomazánka je oblíbeným produktem lahůdkářských pultů, nikdy ale s jistotou nevíte, co v ní vlastně je. Pokud si ji připravíte doma podle receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty, bude nejenom zdravější, ale také levnější, a to i se započtením ceny masa.
Na vývar
Na bulharskou pomazánku
Hovězí maso vložte do hrnce, zalijte jej studenou vodou tak, aby bylo zcela ponořené, přidejte očištěnou mrkev, petržel a celer, celé a neoloupané stroužky česneku a půlku neoloupané cibule. Přihoďte kuličky černého pepře a nového koření, dva bobkové listy, trochu soli, malou větvičku libečku a petrželky a vše přiveďte k varu. Při první půlhodině vaření sbírejte pěnu, která se vysráží na hladině.
Maso vařte, dokud není zcela měkké, což může trvat i několik hodin. Před koncem jeho vaření oloupejte brambory a nakrájejte je na půlměsíčky. Vložte je do hrnce s vodou, kterou jemně osolte, a nechte je uvařit doměkka. Poté je sceďte.
Měkké maso vyjměte (hovězí vývar si schovejte na polévku) a nakrájejte ho na špalíčky. Poté oloupejte cibuli a nakrájejte ji na čtvrtky.
Připravte si mlýnek na maso s jemným nástavcem (případně ho můžete nahradit elektrickým sekáčkem) a umelte uvařené maso, brambory, oloupanou a na měsíčky nakrájenou cibuli i nakládané okurky. Všechny semleté ingredience následně lžící důkladně promíchejte, aby se promísily na homogenní směs. Tu v míse zakryjte kusem alobalu a nechte ji minimálně 1 hodinu v chladu odležet.
Do uleželé semleté směsi přidejte majonézu a kečup a důkladně ji promíchejte. Přisypejte sladkou, případně i pálivou mletou papriku, trochu soli a čerstvě mletého černého pepře a ještě jednou vše dobře promíchejte. S minimálním úsilím i náklady jste nyní získali asi 1,8 kilogramu lahodné bulharské pomazánky, kterou nechte ještě chvíli v lednici uležet a podávejte ji s topinkami smaženými na sádle nebo s jiným pečivem.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.