Jahodový džem s růžemi - postup přípravy
Růže nádherně voní a také lahodně chutnají. Zkuste si zavařit jahodový džem s okvětními plátky růží podle receptu od paní Marie Audrlické a objevte nové dimenze chutí zavařenin.
Ingredience
Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte je na menší kousky. Růže opláchněte pod tekoucí vodou a nechte je okapat.
Ve vhodném hrnci smíchejte pokrájené jahody, polovinu množství růžových květů a cukr. Dobře promíchejte. Přiveďte směs k varu a vařte ji na středním ohni. Průběžně odstraňujte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
Ke konci vaření přidejte zbylé květy a také Gelfix nebo želírovací cukr podle návodu na balení. Důkladně promíchejte. Pokračujte ve vaření dle návodu na balení, obvykle asi 2-3 minuty.
Pro ověření hustoty džemu můžete provést tzv. škrobový test. Na malý talířek nakapejte trochu horkého džemu a nechte ho vychladnout. Pokud se zahustí a vytvoří gelovou konzistenci, je džem správně zahuštěný. Pokud je džem příliš tekutý, můžete ho ještě chvíli vařit.
Sterilizujte sklenice a víčka ve vařící vodě. Horký džem nalijte do připravených sterilizovaných sklenic, zavřete je víčky a pevně utáhněte. Otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
Sklenice s džemem uchovejte na chladném a temném místě. Otevřenou sklenici skladujte v lednici.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.