Kávové řezy s oříškovým krémem - postup přípravy
Skvělým dezertem jsou domácí řezy, v nichž se snoubí chuť těsta ochuceného kávou a jemného oříškového krému. Recept nám poskytla paní Jitka Kořánová.
Na těsto
Na krém
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky. Žloutky dejte do zadělávací mísy, přidejte cukr, horkou vodu, silnou kávu a 1 lžičku lógru z této kávy. Všechny ingredience vyšlehejte do pěny.
Přidejte mouku s práškem do pečiva a vymíchejte hladké těsto. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.
Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte, dokud těsto nebude hotové a přestane se lepit na špejli.
V rendlíku smíchejte mouku s mlékem a za stálého míchání vše svařte na hustou kaši. Poté směs nechte vychladnout.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem. Přidejte vychladlou hmotu, mleté vlašské ořechy (lze ale použít i jiný druh) a rum a vymíchejte krém. Naneste ho na vychladlé těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
Rozpusťte si čokoládovou polevu. Můžete ji buď koupit, anebo rozpustit čokoládu ve vodní lázni. Nalijte polevu na krém, posypejte dezert sekanými vlašskými ořechy a nechte v lednici ztuhnout.
Poznámka: Lepší je použít hořkou polevu, aby dezert nebyl přeslazený.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.