Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Recept na babiččinu olejovou bábovku

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Recept na babiččinu olejovou bábovku - postup přípravy

Nejlepší recepty jsou ty, které jsou prověřené generacemi. Mezi ně stoprocentně patří i tento recept na babiččinu olejovou bábovku. Zajímavý moučník, který se hodí ke kávě i čaji, stejně jako přijde vhod třeba k snídani. Unikátem je jednoduchost, se kterou tato bábovka vznikne.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Těsto je jednoduché

Recept na babiččinu olejovou bábovku samozřejmě začíná těstem. Jako první si připravte vajíčka, u kterých oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s cukrem a to této směsi můžete následně přidávat veškeré další potřebné ingredience. Vše důkladně promíchejte a na závěr opatrně vmíchejte ještě pěnu z vyšlehaných bílků, která zajistí to, že se těsto výrazně zjemní a bude nadýchané.




Připravte si formu

Pokud používáte ještě formu klasikou, je dobré ji vytřít dostatkem másla. To zajistí jak to, že se těsto nebude připalovat, tak se zajistí i to, že bábovka bude mít lepší chuť. Jít se ale dá i cestou moderní, která je založena na tom, že se použije forma silikonová, která už se vymazávat nemusí, protože je z nepřilnavého materiálu. Ať už tedy použijete formu jakoukoliv, těsto na bábovku do ní komplet nalijte.

Stačí jenom upéct

Když je těsto ve formě, tak už můžete formu vložit do trouby, která je předehřátá na teplotu 180 stupňů Celsia. Formu vložte do středu trouby, tu zavřete a pečte po dobu asi 45 minut. Pomocí špejle zjistíte, zda je bábovka upečená. Pokud na špejli neulpívá těsto, je hotová a můžete ji vyjmout.

Vyndejte z formy a nakrájejte

Po tom, co chvíli vychladne, ji můžete z formy vyndat, jedním rychlým vyklepnutím. Opět platí, že silikonová forma je na toto trochu lepší. Když máte bábovku venku z formy, nechte ji ještě chladnout na pokojovou teplotu, potom ji posypte moučkovým cukrem, zakrojte a podávejte. Budete překvapeni, jaké se dá z pár ingrediencí a oleje vytvořit pochoutka.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů