Jihočeské kynuté koláče jako od babičky - postup přípravy
Kynuté koláče jsou česká klasika, která však existuje v mnoha různých variacích, například v jihočeské. Vyzkoušejte recept, který nám poskytla paní Aneta Mühlhandlová.
Ingredience
Na začátek si připravte zákvas. V míse smíchejte 450 gramů hladké mouky se špetkou soli, cukrem, půl litrem vlažného mléka a droždím. Nechte 15 minut stát, aby začal pracovat.
Pak přidejte zbytek mouky, 3 žloutky a minerálku. Nakonec dodejte změklé máslo a sádlo. Rukama nebo robotem vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přikryjte ho a nechte 30 minut kynout.
Z těsta udělejte kuličky o hmotnosti asi 50 gramů, mělo by jich být zhruba 33. Nechte je 20 minut kynout.
Na plech vyložený pečicím papírem dejte 9 kuliček. Dno malé skleničky (musí být rovné) ponořte do mouky a přitiskněte ho na kuličku, čímž získáte koláček s prohlubní uprostřed. Do ní dejte náplň, jako je mák, tvaroh, povidla nebo cokoli jiného vhodného.
Rozšlehejte žloutek, lžíci mléka a oleje a potřete touto směsí kraje koláčků. Můžete je posypat drobenkou, ale není to nutné. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte koláčky zhruba 15 až 20 minut. Po vyndání trouby okraje koláčků potřete trochou vody, vydrží tak déle měkké.
Více autorčiných receptů najdete v její FB skupině Pečeme s Anet.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.