Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jihočeské kynuté koláče jako od babičky

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Jihočeské kynuté koláče jako od babičky - postup přípravy

Kynuté koláče jsou česká klasika, která však existuje v mnoha různých variacích, například v jihočeské. Vyzkoušejte recept, který nám poskytla paní Aneta Mühlhandlová.

Ingredience pro:
33 kusů
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Na začátek si připravte zákvas. V míse smíchejte 450 gramů hladké mouky se špetkou soli, cukrem, půl litrem vlažného mléka a droždím. Nechte 15 minut stát, aby začal pracovat.

2. KROK

Pak přidejte zbytek mouky, 3 žloutky a minerálku. Nakonec dodejte změklé máslo a sádlo. Rukama nebo robotem vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přikryjte ho a nechte 30 minut kynout.

3. KROK

Z těsta udělejte kuličky o hmotnosti asi 50 gramů, mělo by jich být zhruba 33. Nechte je 20 minut kynout.

4. KROK

Na plech vyložený pečicím papírem dejte 9 kuliček. Dno malé skleničky (musí být rovné) ponořte do mouky a přitiskněte ho na kuličku, čímž získáte koláček s prohlubní uprostřed. Do ní dejte náplň, jako je mák, tvaroh, povidla nebo cokoli jiného vhodného.

5. KROK

Rozšlehejte žloutek, lžíci mléka a oleje a potřete touto směsí kraje koláčků. Můžete je posypat drobenkou, ale není to nutné. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte koláčky zhruba 15 až 20 minut. Po vyndání trouby okraje koláčků potřete trochou vody, vydrží tak déle měkké.

6. KROK

Více autorčiných receptů najdete v její FB skupině Pečeme s Anet.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů