Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lepiduša čili nastavovaná kaše z brambor a fazolí

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Lepiduša čili nastavovaná kaše z brambor a fazolí - postup přípravy

Jakkoliv je valašská lepiduša tradiční pokrm, má neskutečně širokou škálu různých obměn – zatímco někde se připravuje nasladko, jinde naslano a s různými obměnami. O zděděný rodinný recept s fazolí se podělila paní Zdeňka Laštůvková.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Fazole a oloupané brambory uvařte každé ve zvláštním hrnci doměkka. Fazole slijte a nechte okapat. Brambory neslévejte, přidejte k nim do hrnce hrubou mouku nebo krupici a nechte vše pět nebo deset minut odstát.

2. KROK

Nakonec do hrnce přidejte také fazole a vše důkladně rozmačkejte na kaši. Do kaše přidejte hojnou dávku sádla, podle chuti osolte a případně přidejte také škvarky. Lepidušu ihned podávejte s kyselou okurkou a případně s párkem nebo karbanátkem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů