Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vdolky z kynutého těsta s povidly

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Vdolky z kynutého těsta s povidly - postup přípravy

Vdolky s povidly podle receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem jsou lahodné a nadýchané. Pokrm můžete podávat ke snídani, nebo jako sladký dezert ke kávě a čaji.

Ingredience pro:
17 kusů
+ -

Kvásek

Těsto

Na smažení a zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V misce smíchejte vlažné mléko s čerstvým droždím. Jakmile se droždí rozpustí, poprašte směs trochou mouky, misku přikryjte čistou utěrkou a nechte směs odpočívat 20 minut.

2. KROK

Zatím v jiné míse smíchejte polohrubou mouku s hladkou moukou, špetkou soli a cukrem. Do suché směsi vlijte rozpuštěné máslo, přidejte citronovou kůru, lžíci rumu, vejce a kvásek. 

Poznámka: Citronovou kůru nastrouhejte z důkladně omytého a chemicky neošetřeného citronu.

3. KROK

Směs důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte ho v teple 1 hodinu kynout. Následně těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát o výšce přibližně 8 mm. 

4. KROK

Z těsta vykrojte kolečka, do jejichž středu sklenicí vytlačte důlek tak, jak to můžete vidět ve videu níže.

Tip: Nemáte-li k dispozici vykrajovátko, můžete kolečka vykrojit pomocí sklenice.

5. KROK

V pánvi následně rozpalte olej a vdolky smažte důlkem dolů po dobu  4 minut. Poté je otočte a smažte další 4 minuty. 

Tip: Usmažené vdolky odkládejte na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk.

6. KROK

Zatímco se vdolky smaží, vyšlehejte smetanu do tuhé konzistence. 

Poznámka: Usmažené vdolky pomažte povidly a ozdobte připravenou šlehačkou.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů