Domácí hrnkový chléb se semínky - postup přípravy
Domácí chléb lze upéct s minimem snahy a bez jakéhokoliv vážení surovin, vše totiž stačí odměřit za pomoci hrnku a lžičky. Recept nám poskytla paní Romana Važanská.
Ingredience (1 hrnek = 250 ml)
Do mísy dejte hladkou mouku, můžete ji použít napůl se špaldovou nebo celozrnnou. Promíchejte ji se solí a udělejte do ní důlek. Do něj nasypejte droždí a nalijte vlažnou vodu.
Po chvilce přidejte semínka a kmín a zamíchejte vařečkou, aby se vše spojilo. Není nutné těsto příliš hníst. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě minimálně 6, maximálně 12 hodin. Čím déle kyne, tím má větší oka ve střídce.
Hrnec, ve kterém budete chléb péct, vyložte pečicím papírem a přiklopte pokličkou. Vložte ho do trouby a troubu i hrnec zahřejte na 250 °C. Do horkého hrnce vložte těsto, přikryjte ho poklicí a vložte do trouby do spodnější části. Pečte ho přikryté 30 minut.
Poté sundejte pokličku, teplotu snižte na 230 °C a pečte chléb 20 minut, kůrka bude krásně křupavá. Hotový chléb vyjměte z hrnce a nechte vychladnout na mřížce.
Chléb lze udělat v různých obměnách, někdy lze přidat osmaženou cibulku nebo sekané vlašské ořechy, olivy. Můžete zkusit s různými příchutěmi a přísadami experimentovat, mnohé mohou překvapit.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.