Míchaný zeleninový salát zavařený na zimu - postup přípravy
Tento míchaný zeleninový salát vám v zimě zaručeně přijde k chuti. I po ročním skladování bude chutnat jako čerstvý a poslouží jako zásobárna vitamínů.
Ingredience
Před přípravou namočte okurky do studené vody a nechte je máčet 3 hodiny. Poté každou důkladně osušte papírovými utěrkami, zbavte je obou konců a zbytek nakrájejte na silnější proužky. Rajčata nakrájejte na měsíčky a papriky zbavené jádřinců nakrájejte na proužky.
Přidejte také cibuli nakrájenou na půlkulaté proužky, stroužky česneku nakrájejte na plátky a všechny bylinky kromě bazalky nasekejte nadrobno. Všechny druhy zeleniny vhoďte do velkého hrnce, posypejte je dvěma polévkovými lžícemi soli, přidejte slunečnicový olej a celé lístky bazalky. Vše důkladně promíchejte a nechte 1 hodinu stát, přičemž po 30 minutách směs znovu promíchejte.
Odleželou směs zeleniny naplňte do čistých a sterilizovaných sklenic o objemu 1,5 litru. Do sklenic rozdělte šťávu, která se v hrnci uvolnila ze zeleniny, a přidejte do každé sklenice 1,5 lžičky cukru a octa.
Sklenice uzavřete, vyrovnejte je do zavařovacího hrnce, jehož dno vyložte čistou utěrkou, a zalijte je studenou vodou, která by měla dosahovat asi do dvou třetin výšky sklenic. Vodu přiveďte k varu, mírně snižte žár a nechte salát zavařovat 45 minut (sklenice o objemu 1 litr sterilizujte 35 minut).
Zavařený salát nechte otočený dnem vzhůru vychladnout pod teplou přikrývkou. Poté ho uložte na tmavém a chladném místě, kde vydrží bez problémů déle než rok.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Schneller Koch