Čokoládové řezy s dětskými piškoty - postup přípravy
Z těsta s obsahem kvalitní hořké čokolády lze upéct korpus, který v kombinaci s kakaovým tvarohem se šlehačkou, piškoty a polevou poslouží jako základ skvělých řezů. Recept nám poskytla paní Dagmar Kazdová.
Na korpus
Na náplň
Na polevu
Dejte rozlámanou čokoládu na těsto do vodní lázně a nechte ji rozpustit. Mezitím si rozklepněte vejce a oddělte bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Změklé máslo v jiné míse rozšlehejte s cukrem a postupně do něj zašlehejte žloutky a rozpuštěnou čokoládu. Přidejte mouku s kypřicím práškem do pečiva, vymíchejte těsto a opatrně do něj zapracujte sníh tak, aby vše zůstalo nadýchané.
Těsto nalijte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte plech do předem rozehřáté trouby na 180°C a pečte korpus, dokud nebude hotový, což můžete ověřit špejlí.
Zatímco korpus chladne, připravte si náplň. Ze smetany ke šlehání ušlehejte šlehačku, pak k ní přišlehejte tvaroh, cukr, kakao a oba ztužovače.
Vychladlý korpus rozkrojte podélně napůl a jednu polovinu namažte vrstvou meruňkové marmelády. Smíchejte rum s kávou, namočte do ní piškoty a pak je vyskládejte na marmeládu.
Tvarohovo-kakaovou náplň naneste na piškoty a přiklopte ji druhou polovinou korpusu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na polevu a přidejte do ní máslo. Míchejte tak dlouho, dokud se obě suroviny nerozpustí a nespojí.
Nalijte polevu na vršek dezertu a dejte ho na 2 hodiny do lednice ztuhnout. Na závěr dezert nakrájejte na řezy (nejlepší je krájet je horkým nožem, aby čokoláda nepraskala), ozdobte je dle fantazie a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.