Přírodní vepřová kotleta s petrželkovou omáčkou - postup přípravy
Jednoduchá smetanová omáčka s výraznou příchutí zelené petrželky je neobvyklá, zato se však hodí ke všem druhům masa a působí velmi svěžím a neokoukaným dojmem. Připravte si ji podle oblíbeného receptu paní Marie Kopalové.
Ingredience
Vepřovou kotletu (můžete ale použít i kuřecí nebo krůtí prsíčka) nakrájejte na plátky, které z obou stran osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte trochu rostlinného oleje a na středním ohni opečte maso po obou stranách dozlatova. Maso vyjměte z hrnce, uložte ho do uzavřené misky a udržujte jej v teple.
Nasekejte nadrobno cibuli a orestujte ji dozlatova ve výpeku z masa. Zaprašte ji hladkou moukou a za stálého míchání mouku nechte osmažit do světle zlatavé barvy. Poté ji podlijte 200 ml studené vody, kterou přiveďte k varu a jíšku v ní pečlivě rozmíchejte.
Do vznikající omáčky přilijte trochu zeleninového vývaru nebo vodu s rozpuštěným zeleninovým bujónem. Nasekejte nadrobno petrželku, kterou přihoďte do hrnce (část si jí odložte stranou na závěrečné ozdobení talířů) a vše rozmixujte tyčovým mixérem .
Na závěr omáčku zjemněte šlehačkou, podle chuti dosolte, případně připepřete a ještě krátce povařte. Hotovou omáčku odstavte z ohně a podávejte s vařenou rýží a plátkem vepřové kotlety.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.