Křupavé pivní rohlíky se sádlem - postup přípravy
Jako národ milovníků piva dobře víme, že tento chmelový nápoj je nezbytný i v kuchyni. Pivní rohlíky jsou oblíbeným receptem paní Vladimíry Bosákové, doporučujeme vám je vyzkoušet.
Ingredience
Do vlažného piva rozdrobte čerstvé droždí, přidejte 2 lžíce vlažného mléka a lehce promíchejte. Nádobu přikryjte utěrkou a nechte kvásek vykynout.
Oddělte si žloutek od bílku a dejte je stranou. Do větší mísy prosejte hladkou i celozrnnou mouku, přidejte sádlo, žloutek a dochuťte solí. K mouce přilijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto.
Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě po dobu 1 hodiny. Poté vykynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu a vytvarujte z něj 12–14 bochánků podle toho, jak velké rohlíky si přejete. Každý bochánek rozválejte do trojúhelníku a od nejužšího rohu srolujte do tvaru rohlíku.
Takto postupujte u všech bochánků. Rohlíky přikryjte utěrkou a nechte je kynout dalších 30 minut. Poté vykynuté rohlíky potřete bílkem a vložte je do předem rozehřáté trouby na 210 °C. Pečte je po dobu 20 minut.
Tip: Rohlíky potřené bílkem posypte hrubozrnnou solí, kmínem nebo mákem.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.