Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Česnekový chléb se sýrem a medovo-rajčatovým dipem

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Česnekový chléb se sýrem a medovo-rajčatovým dipem - postup přípravy

Dnes budeme péct podle korejského receptu báječný česnekový chléb doplněný o sýr a medový dip. Je to docela neobvyklá dobrota, která ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Postup není nijak obtížný a i suroviny máte nejspíš většinou už dávno doma ve spíži. Proto na nic nečekejte, rozpalte troubu a tuhle dobrotu si připravte. Je moc fajn!

Ingredience pro:
10 porcí

Chlebové těsto

Česnekové máslo

Na posypání

Medovo-rajčatová omáčka

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do hluboké mísy nasypejte sušené droždí, přidejte cukr a zalijte 120 ml teplé (ale ne horké) vody. Promíchejte do jednolité směsi. K té pak přisypejte chlebovou mouku a půl lžičky soli a špachtlí smíchejte na drobivou směs. Pak špachtli odložte a rukama uhněťte pevné a soudržné těsto. K tomu pak přilijte dvě lžíce olivového oleje a zapracujte ho do těsta.




Když je těsto dostatečně hladké a přestane se lepit na ruce i stěny mísy, utvořte z něho kulatý bochánek, vložte ho do mísy a zakryjte ji přilnavou potravinářskou fólií. Nechte těsto stát při pokojové teplotě asi 40 minut, dokud nevykyne a nezvětší svůj objem.

Zatímco těsto kyne, připravte si česnekové máslo. Rozpusťte asi 2 lžíce (20 gramů) másla, přidejte jednu lžíci smetanového sýra při pokojové teplotě  půl polévkové lžíce prolisovaného česneku. Všechny přísady smíchejte do hladké směsi.

Vraťte se zpět k vykynutému těstu. Odkryjte mísu a prstem píchněte doprostřed nabobtnalého bochánku. Když vypustí vzduch, vyjměte ho z mísy, lehce ho prohněťte a rozdělte ho na dvě části.

Jednu polovinu těsta odložte stranou a druhou rukama prohněťte na pracovní ploše tak, že budete překládat strany směrem ke středu. Vytvarujte z těsta kulatý bochníček, lehce ho posypejte moukou a válečkem vyválejte na tenkou obdélníkovou placku. Tu vložte na plech vyložený pečicím papírem.

Vařečkou naberte polovinu česnekového másla a rovnoměrně jím potřete celou plochu těsta.

Na vrstvu másla nasypejte strouhanou mozzarellu a parmazán a najemno nasekané čerstvé či sušené oregano a/nebo petrželku.

Vložte chléb do trouby vyhřáté na 210 °C a pečte ho po dobu 8 až 10 minut dozlatova. Hotový chlebík kráječem na pizzu rozkrájejte na úzké obdélníčkové porce a podávejte spolu s rajčatovou omáčkou smíchanou s medem.

Dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů