Zelná čalamáda s paprikami a okurkou - postup přípravy
Pokud vám kyselé okurky jako příloha přijdou příliš nudné, vyzkoušejte zelnou čalamádu podle receptu paní Ilony Šimůnkové. Zavařený zelný salátek se výborně hodí například ke smaženým jídlům anebo všude tam, kde potřebujete podtrhnout chuť něčím nakyslým, navíc zaujme i svou barevností.
Ingredience
Veškerou zeleninu pečlivě umyjte, očistěte, odstraňte nejedlé části a nakrouhejte najemno.
Všechnu nakrouhanou zeleninu přesuňte do větší nádoby, ideální je plech s vysokým okrajem. Posolte, promíchejte a nechte do druhého dne „vypotit“.
Z vody, octa, cukru a kořenícího přípravku Deko připravte nálev dle návodu. Přidejte nové koření, pepř a bobkový list. Nálev nechte zcela vychladnout.
Směs zeleniny plňte do připravených čistých sklenic. Uvedené množství ingrediencí by mělo vystačit zhruba na 5 půllitrových sklenic.
Zeleninu ve sklenicích přelijte připraveným nálevem. Překryjte sterilním víčkem a řádně utáhněte.
Uzavřené sklenice přesuňte do hrnce vyloženého utěrkou, dolijte vodou a přiveďte k varu. Zavařujte zhruba 10–15 minut.
Zavařené sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí se ujistěte, že víčka řádně přiléhají. Skladujte na suchém a temném místě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.