Nadýchané listové taštičky plněné jablky - postup přípravy
Listové taštičky s jablky jsou vhodné jako pohoštění pro návštěvy, ale můžete si na nich pochutnat i při snídani nebo odpoledne s rodinou u kávy. Recept zvládnou i začátečníci – nebojte se ho vyzkoušet.
Ingredience
Do hrnce vložte oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka. Zasypejte je cukrem, skořicí a přilijte šťávu z malého citronu. Do hrnce vlijte jablečnou šťávu – tři lžíce šťávy si odložte bokem – a vše zasypejte citronovou kůrou.
Tip: Kůru nastrouhejte z chemicky neošetřeného bio citronu.
Směs v hrnci zamíchejte, přidejte máslo a vařte, dokud jablka nezměknou. Mezitím si v misce smíchejte kukuřičný škrob se zbytkem jablečné šťávy a zamíchejte. Škrobovou směs přilijte do hrnce a zamíchejte. Jakmile jablka v hrnci zhoustnou, přelijte celou směs z hrnce do mísy a přikryjte ji potravinovou folií.
Zatím si připravte plát listového těsta a rozkrojte ho na 8 stejně velkých kusů. V každém kousku udělejte rádýlkem na jedné polovině obdélníku 6 krátkých otvorů. V misce si rozšlehejte vejce a okraje obdélníčků jím pomažte.
Na část těsta, kde nejsou vyřezané otvory, položte připravenou jablečnou směs. Okraj u směsi pomažte vejcem, obdélník přeložte tak, abyste jablečnou směs zakryli a prsty okraje těsta přitiskněte k sobě.
Připravte si plech, vyložte jej pečícím papírem a umístěte na něj připravené listové taštičky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.
Tip: Před pečením povrch taštiček znovu pomažte rozšlehaným vejcem. Díky tomu se na nich vytvoří krásně lesklá a křupavá krusta.
Po upečení nechte taštičky vychladnout a před podáváním je posypejte moučkovým cukrem. Můžete podávat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: kochkino