Vánoční ježci z lineckého těsta - postup přípravy
Zapojte do pečení vánočního cukroví i děti a vytvořte s nimi roztomilé vánoční ježky, příprava lineckého těsta je velmi jednoduchá, jejich zdobení bude neuvěřitelná zábava. Lahodné sušenky se budou vyjímat nejen mezi vánočním cukrovím, ale také třeba na dětských oslavách.
Sušenky
Na ozdobu
Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Poté přidejte máslo pokojové teploty a žloutek a začněte rukama zpracovávat těsto.
Vypracujte hladké nelepivé těsto, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat. V ideálním případě nechte těsto v lednici přes noc.
Vychlazené těsto prohněťte a vyválejte z něj váleček o průměru asi 2 cm. Krájejte dílky zhruba o velikosti vlašského ořechu, vyválejte z nich kuličky a následně zaoblený kužel.
Jednotlivé kousky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte ještě asi na 30 minut vychladit do lednice. Poté pečte v troubě vyhřáté na 175 °C po dobu 16–18 minut dozlatova.
Polovinu čokolády na polevu rozpusťte ve vodní lázni. Do ještě horké vsypte i zbylou čokoládu a míchejte, dokud ze zcela nerozpustí.
Širokou část sušenky potřete horkou čokoládou a následně posypte čokoládovým zdobením. Část rozpuštěné čokolády vložte do cukrářského sáčku a domalujte ježkům obličej.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: KrümelPlanet