Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vánoční kremrole, košíčky a kornoutky

Vánoční kremrole, košíčky a kornoutky - postup přípravy

Jestliže vám pečení uteklo a ještě před Vánocemi spíž zeje prázdnotou, anebo jste pekli, ale stále nemáte dost, vyzkoušejte tyto 4 druhy cukroví podle paní Terezy Koubkové, které je rychle hotové a nepotřebuje žádný čas na proležení.

Ingredience pro:
1 porce

Kremrolky s pudinkem

Kornoutky s pudinkem a Nutellou

Eskymo košíčky

Čokokošíčky s mandlemi a brusinkami

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kremrolky s pudinkem

 

1. Listové těsto rozválejte na tenký plát. Nakrájejte jej na proužky široké asi půl centimetru a namotávejte je na kovové trubičky. Vyskládejte kremrolky na plech pokrytý pečicím papírem a dejte je upéct v troubě rozehřáté na teplotu 180 °C dozlatova. Po dopečení kremrole stáhněte z trubiček a nechte je vychladnout.

2. Pro přípravu krému přiveďte v hrnci k varu mléko, jehož část si odeberte stranou do hrnečku. Do této odebrané části nasypejte cukr a vanilkový pudink a důkladně obojí rozmíchejte do hladké konzistence bez hrudek. Když mléko v hrnci začne vřít, vlijte do něj rozmíchané pudinky a bez ustání míchejte a vařte, dokud nezískáte hustý pudink. Odstavte jej z ohně a nechte vychladnout.

3. Vychladlým pudinkem naplňte zdobicí sáček a s jeho pomocí naplňte všechny kremrole. Nechte náplň ztuhnout v lednici, hotové kremrole poprašte přes sítko moučkovým cukrem a podávejte.

2. KROK

Kornoutky s pudinkem a Nutellou

 

1. Dortové oplatky nařežte na menší čtverečky, nad párou je stáčejte do tvaru kornoutků a nechte vychladnout a ztuhnout.

2. Z pudinkového prášku, cukru a mléka uvařte za stálého míchání hustý pudink. Cukru není třeba přidávat moc, o sladkou chuť se postará Nutella. Po dovaření pudink nechte vychladnout, rozdělte jej na dvě poloviny a jednou z nich naplňte zdobicí sáček.

3. Změklé máslo vyšlehejte do krémové konzistence a po lžících do něj zapracujte druhou polovinu pudinku střídavě s Nutellou. Jakmile získáte tmavě hnědý sladký krém, naplňte jím druhý zdobicí sáček s ozdobnou špičkou.

4. Každý oplatkový kornoutek naplňte do poloviny čistým pudinkem a z druhého sáčku jej doplňte Nutella krémem. Hotové kornoutky nechte uležet a ztuhnout a podávejte.

3. KROK

Eskymo košíčky

 

1. Mouku a moučkový cukr prosejte do hluboké mísy, přidejte na kousky pokrájené máslo nebo tuk na pečení a přidejte dva vaječné žloutky. Směs oslaďte obyčejným a vanilkovým cukrem a zpracujte hladké a soudržné těsto, které zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout.

2. Z odleželého těsta odebírejte kousky, které vtlačte do formiček na košíčky, vyskládejte je na plech a dejte upéct při teplotě 180 °C asi na 15 až 20 minut. Ještě teplé košíčky vyklepněte z formiček a nechte vychladnout.

3. Než košíčky zchladnou, připravte si krém. Polovinu másla vyšlehejte s vanilkovým cukrem, polovinou plechovky kondenzovaného mléka a malým panákem rumu. Do směsi vmíchejte 4 polévkové lžíce strouhaného kokosu, ještě chvilku šlehejte, naplňte krémem zdobicí sáček a dejte ho do lednice na chvíli ztuhnout.

4. Vychladlé košíčky naplňte ztuhlým krémem, polijte je rozpuštěnou čokoládou a posypejte špetkou strouhaného kokosu.

4. KROK

Čokokošíčky s mandlemi a brusinkami

 

1. Připravte si papírové košíčky, které složte po dvou v sobě. Díky tomu se pod náporem čokolády nezbortí.

Rozpusťte bílou čokoládu a na dno košíčků nalijte tenkou vrstvu, kterou nechte zchladnout.

2. Drcené mandle promíchejte s moučkovým cukrem, nasypejte je v jedné vrstvě na plech a dejte je na pár minut opražit do trouby. Po opražení je vsypte do misky a smíchejte je se sušenými brusinkami, které můžete ještě pokrájet na menší kousky.

3. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu se třemi tyčinkami kaštanů, margarínem a máslem a míchejte, dokud se vše neslije do homogenní a tekuté hmoty. Přilijte panáka rumu, promíchejte a přisypejte směs pražených mandlí a brusinek.

4. Do košíčků na bílou vrstvu rozdělte směs tmavé čokolády, brusinek a oříšků a dejte je do lednice ztuhnout.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů