Vánoční koláč s ořechy a sušeným ovocem - postup přípravy
Provoňte o Vánocích svůj domov s receptem na výborný vánoční koláč. Postup je jednoduchý, rychlý a zvládne jej každý během pouhé hodiny.
Ingredience
Meruňky a rozinky dejte do misek a zalijte je horkou vodou, ve které je nechte 5 minut ležet. Zatím si nakrájejte sušené švestky na kousky a poté stejným způsobem nakrájejte i meruňky s rozinkami.
Tip: K nakrájení ovoce můžete použít nůžky, díky kterým budete mít práci hotovou rychleji.
Vlašské ořechy nakrájejte nožem na kousky a dejte je do mísy. Ořechy smíchejte s pistáciemi, vločkami, moukou a připraveným ovocem. Všechny suroviny promíchejte a dejte stranou.
Do jiné mísy dejte zakysanou smetanu, vejce, cukr, vanilkový cukr a vše vyšlehejte. Trochu tekuté směsi vlijte do máslem vymazané formy na dort a povrch posypejte suchou směsí. Tento postup opakujte, dokud budete mít ingredience.
Na závěr nastrouhejte na povrch koláče máslo a posypejte ho cukrem, což vytvoří karamelovou krustu. Vánoční koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut. Poté nechte pokrm vychladnout a nakrájejte jej na kousky.
Tip: Po této době zkontrolujte pomocí špejle, zda se koláč upekl. Pokud se na špejli těsto lepí, nechte koláč ještě chvíli v troubě.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Алена Митрофанова