Plněná cibule s mletým masem a rajčatovou zálivkou - postup přípravy
V případě, že si chcete k obědu připravit něco zajímavého, vyzkoušejte tento recept na plněné cibule. Ingredience jsou šťavnaté a pokrm se doslova rozplývá na jazyku.
Základ
Náplň
Zálivka
Cibule oloupejte a nakrojte je do poloviny. Následně cibule vložte do hrnce a zalijte je horkou vodou. Hrnec položte na plotnu, přiveďte vodu k varu a cibule vařte 15–20 minut.
Poznámka: Dejte pozor, abyste cibule opravdu jen nakrojili a nerozkrojili je úplně.
Zatímco se cibule vaří, do mísy vložte mleté maso a přidejte k němu nadrobno nakrájenou cibuli. K masu s cibulí přidejte omytou rýži s bulgurem, petrželku a prolisovaný česnek. Vše zalijte olejem, přidejte protlak s veškerým kořením a vše důkladně zamíchejte.
Jakmile jsou cibule uvařené, vyndejte je z vody a rozdělte je na jednotlivé slupky. Následně každou slupku naplňte lžící masové směsi a uzavřete ji. Pokračujte, dokud nenaplníte všechny slupky cibule.
Naplněné cibule vyskládejte do nádoby vhodné k pečení a připravte si zálivku. Do mísy vložte protlak, zalijte jej olejem a dvěma sklenicemi horké vody. Přidejte sůl a vše zamíchejte.
Tip: Pokud vám zbyla nějaká cibule, kterou jste už neměli čím naplnit, přidejte ji k těm, které jste naplnili.
Do nádoby s cibulemi přidejte petrželku, vše zalijte připravenou zálivkou a na závěr položte do nádoby kusy změklého másla. Do středu nádoby položte obrácený malý talíř. Nádobu přikryjte pokličkou a plněné cibule duste 45–55 minut. Po této době nechte pokrm vychladnout na pokojovou teplotu a podávejte.
Tip: Cibule můžete podávat s oblíbeným pečivem, hranolky, bramborovou kaší nebo si na ní pochutnat bez přílohy.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: köyden lezzetler