Domácí donuty ze sušeného droždí - postup přípravy
Vyzkoušejte nejjednodušší a velmi oblíbený recept na domácí donuty. Koblihy, připravené podle tohoto receptu, jsou tak lahodné, že už nebudete chtít ty z obchodu. Recept zvládnou i ti, kteří v kuchyni teprve začínají.
Ingredience
Mléko vlijte do mísy a smíchejte ho s vodou a sušeným droždím. Poté do směsi přidejte lžíci cukru a znovu vše zamíchejte. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte kvásek kynout 15–20 minut.
Po této době do mísy přidejte vejce, rozpuštěné máslo, sůl, cukr, vanilkový cukr a vše zamíchejte. Do mísy následně postupně přimíchávejte mouku a uhněťte těsto, které v míse přikryjte utěrkou a nechte 1,5 hodiny kynout.
Poznámka: Díky postupnému přidávání mouky v těstě nevzniknou hrudky.
Po vykynutí těsto znovu prohněťte a rozdělte jej na dvě stejně velké části. První část vyválejte na plát o výšce 1 cm a pomocí sklenice z něj vykrojte kolečka. Poté použijte víčko od lahve, kterým vytvořte ve středu všech koleček otvor.
Tip: Nemusíte používat sklenici a víčko, pokud máte stejně velká vykrajovátka.
Domácí donuty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je kynout 20–30 minut. Poté v pánvi rozehřejte olej a donuty v něm smažte z každé strany po dobu 2–3 minut.
Tip: Po usmažení odkládejte donuty na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk.
Jakmile máte usmaženou první várku těsta, postupujte stejně také u zpracování druhé části těsta. Hotové domácí donuty podávejte pocukrované moučkovým cukrem. Namáčet je můžete v oblíbeném džemu nebo například v povidlech.
Tip: Chcete-li muffiny naplnit oblíbenou náplní, udělejte do každé koblihy několik otvorů nožem a pomocí cukrářské stříkačky donuty naplňte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Appetitno.TV