Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečené domácí vanilkové košíčky ze žloutkového krému

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Nepečené domácí vanilkové košíčky ze žloutkového krému - postup přípravy

Pokud existuje dokonalý recept na domácí košíčky, pak je to ten, který se vám dnes chystáme představit. Košíčky jsou nádherné na pohled, chutnají přímo božsky, a přitom jsou snadné a rychlé na přípravu. Nic složitého pod sluncem. Jen připojíme drobné varování. Recept obsahuje syrové vaječné žloutky. Dbejte proto, abyste použili vajíčka z pečlivě kontrolovaných chovů, které jsou vždy opatřeny razítkem.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vyklepněte šest vajíček, oddělte bílky od žloutků, přičemž žloutky vložte do hluboké mísy a bílky odložte do lednice na příští použití do jiných receptů. Ke žloutkům v misce přidejte jednu lžičku cukru a šlehejte je elektrickým šlehačem na nejvyšší otáčky, dokud nezískají světle žlutou barvu.

2. KROK

Do rendlíku nasypejte 200 gramů cukru a přilijte k němu jednu sklenici vody. Postavte rendlík na kamna a směs přiveďte k varu. Nechte ji vřít přesně tři minuty, aniž byste cokoliv míchali (cukr se sám rozpustí i bez vašeho zásahu) a odstavte z kamen. Cukrový sirup pak zapracujte za stálého šlehání elektrickým šlehačem do žloutkové směsi.

3. KROK

V mikrovlnné troubě nebo na kamnech rozpusťte dvě kostky másla a tenkým pramínkem jej přilévejte do hluboké mísy k vaječné směsi. Nepřestávejte šlehat maximální rychlostí, dokud nezískáte světlý a nadýchaný, hustý krém. Přisypejte k němu jeden balíček vanilkového cukru a dochuťte směs dvěma polévkovými lžícemi citrónové šťávy a pokračujte ve šlehání po dobu 5 až 10 minut, dokud směs nevychladne a nezmění se na hustý krém.

4. KROK

Hotový krém přeneste do cukrářského zdobicího sáčku. Takto jej můžete uložit do ledničky a až měsíc udržovat v chladu, aniž by ztratil cokoliv ze svých vlastností. Pokud ho ale poté vytáhnete z lednice, musíte ho zpracovat celý, podruhé už ho totiž chladit nejde.

5. KROK

Na cukrářský sáček nasaďte ozdobnou špičku. Do formy na muffiny vyskládejte papírové košíčky a ze zdobicího pytlíku do nich vytlačte troch krému tak, abyste vytvořili ozdobnou čepici. Hotové košíčky můžete posypat některým druhem krásného cukrářského zdobení (skvěle vypadá barevná rýže či hvězdičky z jedlého papíru), nechte vychladit a podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů