Kynutý jablkový štrúdl s mákem - postup přípravy
Připravte si výborný kynutý jablkový štrúdl podle receptu paní Renaty Adámkové. Dezert je zajímavý tím, že mimo jablek obsahuje také zdravý a chutný mák. Postup přípravy je navíc velmi jednoduchý a pokrm zvládnou upéct i začátečníci.
Těsto
Náplň
Nejprve si připravte těsto. V mléce rozpusťte cukr a droždí. Poté do mísy vsypte hladkou mouku, změklé sádlo, vlijte vaječný žloutek, přidejte špetku soli a přisypte nastrouhanou citronovou kůru.
Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte jej na teplém místě kynout 60 minut.
Poznámka: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Jablka oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nastrouhejte je nahrubo. Směs smíchejte s mákem a rozdělte ji na 4 stejné části. Po vykynutí těsto rozdělte rovněž na 4 stejné části a z každé z nich vyválejte plát o výšce přibližně 0,5 cm.
Tip: Okraje každého plátu zarovnejte tak, aby připomínaly tvar obdélníku – získáte tak hezký tvar štrúdlu.
Každý plát těsta rovnoměrně potřete připravenou směsí s jablky a mákem, těsto zarolujte a nechte těsto kynout dalších 15 minut. Povrch každého kynutého jablkového štrúdlu před pečením potřete vyšlehaným vaječným bílkem a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
Štrúdly pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 5 minut. Poté teplotu v troubě snižte na 170 °C a pečte dalších 35 minut.
Poznámka: Štrůdly můžete péct také bez změny teploty, a to na 180 °C po dobu 10 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.