Dort ptačí mléko s krémem a čokoládou - postup přípravy
Tento dort se doslova rozplývá na jazyku. Dezert je vrstvený ze dvou druhů krémů a skvěle ho doplňuje jemná chuť čokolády na povrchu. Hosté, kterým ho nabídnete, budou ohromeni.
Korpus
Krém
Poleva
Zdobení
V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, přisypte vanilkový cukr, špetku soli a vejce. Ve vedlejší míse smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva a suchou směs prosejte do těsta v první míse.
Poznámka: Prosetí mouky se vám vyplatí, jelikož se díky tomu v těstu neobjeví hrudky.
Vše důkladně zamíchejte a hmotou naplňte dortový ráfek s výklopným dnem. Těsto vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte ho po dobu 18–20 minut.
Tip: Zda je těsto upečené, zjistíte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud se na ni těsto uchytí, pečte dál. Vyndáte-li čistou špejli, je korpus upečený.
Korpus z dortového ráfku vyndejte a rozřízněte ho horizontálně na polovinu. První půlku korpusu obklopte dortovým ráfkem, jehož stěny vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nyní si připravte krém.
V míse vyšlehejte máslo s kondenzovaným mlékem a hmotu rozdělte na dvě poloviny. Do první poloviny přimíchejte kakao. V malé misce smíchejte želatinu s 50 ml vody a nechte ji 30 minut bobtnat.
Poté v rendlíku smíchejte 130 ml vody s cukrem, přiveďte tekutinu k varu a sirup vařte 12 minut. V míse vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli do tuhého sněhu, do kterého přilijte citronovou šťávu. Do sněhu následně vešlehejte sirup.
Ve vodní lázni zahřejte želatinu, vešlehejte ji do sněhu, který rozdělte na dvě poloviny. Do první části krému vmíchejte směs z másla a kondenzovaného mléka bez kakaa a do druhé části krému vmíchejte kakaovou směs.
Kakaovým krémem polijte korpus v dortovém ráfku a dejte ho chladit do lednice na 10 minut. Poté na krém položte druhou část korpusu, který pokryjte bílým krémem. Dort ptačí mléko vložte do lednice na dalších 40 minut.
Zatímco se dort chladí, ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a polevu rozprostřete na povrch vychlazené dortu. Nechte čokoládovou polevu ztuhnout a zatím si připravte čokoládové zdobení.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, kterou naplňte cukrářský sáček a vytvořte na povrchu dortu ozdobné tvary.
Poznámka: Dort podávejte nakrájený na trojúhelníky. Skvěle chutná s kávou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская