Smetanové řezy s mákem a čokoládovou polevou - postup přípravy
Chcete-li zazářit u kávy s přáteli nebo na oslavě narozenin, můžete svým blízkým připravit tento jednoduchý a rychlý dezert. Smetanové řezy s mákem jsou klasikou, která chutná všem.
Korpus
Krém
Poleva
Vejce rozdělte do dvou misek na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte s cukrem a do směsi následně vmíchejte mouku s míchanou s práškem do pečiva a mák.
Poznámka: Míchejte velmi jemně, aby sníh „nezmokl“, těsto by pak nebylo tak nadýchané.
Vzniklou hmotu rozetřete rovnoměrně do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte ji v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut. Nyní si připravte krém.
Do hrnce nalijte většinu mléka – trochu si odložte bokem na později – a ve vedlejší míse smíchejte cukr s vanilkovým pudinkem v prášku, s vaječnými žloutky a zbytkem mléka.
Tip: Zda je těsto upečené, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud vytáhnete čistou špejli, máte hotovo. V případě, že se na ní trocha těsta zachytí, ještě chvíli pečte.
Směs vmíchejte do hrnce s mlékem a zahřívejte ji přibližně 7 minut, do zhoustnutí. Poté do hrnce přidejte máslo a ingredience míchejte, dokud se nespojí.
Poznámka: Jakmile začne směs bublat, odstavte ji z tepla a nechte ji vychladnout.
Zatímco směs chladne, vyšlehejte v míse margarín s moučkovým cukrem a do vychlazeného krému tuto hmotu přimíchejte. Vychladlý korpus rozřízněte horizontálně na polovinu.
Jednu polovinu potřete po celém jejím povrchu krémem a na něj položte druhou polovinu korpusu, kterou znovu natřete zbytkem krému. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s olejem a polevou potřete celý povrch smetanových řezů s mákem.
Tip: Povrch dezertu můžete ozdobit marcipánovými květy, jak je ukázáno níže ve videu. Řezy podávejte nakrájené na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Bebina kuhinja