Domácí sýrové nitě z čerstvého mléka - postup přípravy
Vyzkoušejte tento snadný recept a vyrobte si domácí sýrové nitě z čerstvého mléka, které chutnají mnohem lépe, než ty z obchodu. Po výrobě je můžete naložit do česneku, papriky nebo bylinek.
Ingredience
Nepasterizované mléko nalijte do hrnce a za občasného míchání ho zahřejte ho teplotu 65 °C. Mezitím vymačkejte šťávu ze 3 citrónů.
Jakmile mléko dosáhne požadované teploty, nalijte do něj část citrónové šťávy a pokud se mléko nesrazí, přilijte do něj ještě trošku. Promíchejte ho a ihned, jak se začne srážet, stáhněte hrnec z ohně.
Směs míchejte, dokud se v hrnci nevytvoří nažloutlá tekutina a kompaktní hmota. Poté sýr přendejte do mísy s vodou. Nakonec se ujistěte, že v hrnci nezůstal žádný sýr.
Sýr v čisté vody důkladně properte a poté ho zbavte přebytečné tekutiny pomocí plátýnka. Do čisté mísy nalijte ledovou vodu a přisypte do ní sůl.
Do hrnce nalijte vodu, vložte do něj sýr a nechte ho pomalu zahřívat. Voda může mít teplotu i 70 °C. Na ruce si mezitím navlečte gumové rukavice.
Jakmile bude sýr měkký, pomalu z něj začněte vytahovat nit a ihned ji vložte do ledové slané vody. Nepřerušujte ji a tahejte, dokud budete mít dostatek sýra.
Sýrové nitě vyjměte z vody, namotejte je na menší prkénko, v polovině je přeřízněte a poté je stáhněte. Pokud je sýr málo slaný, vraťte nitě na chvíli do slaného nálevu.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Zdroj receptu: Viktor Nagy