Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pravá domácí mozzarella

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Pravá domácí mozzarella - postup přípravy

Mozzarella je syrovátkový sýr, který v posledních letech obrovsky nabírá na popularitě. Je totiž skvělá, jemná a chutná. Báječná je jen tak nakrájená s rajčaty, zalitá trochou olivového oleje a posypaná nasekanou bazalkou. Skvěle se ale hodí také na pizzu a dá se i strouhat a použít na posypání zapékaných pokrmů. V každém případě je nedostižná. Napadlo vás ale někdy, že si ji velmi snadno můžete vyrobit i doma? A pokud máte navíc přístup k mléku z farmy, vyrobíte takovou dobrotu, že už sýr z obchodu nikdy nebudete chtít.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

K výrobě domácí mozzarelly vám stačí čtyři základní přísady a teploměr. Ani její samotná příprava není nijak komplikovaná. Stačí dodržet pár zásad, které tkví většinou ve správných teplotách.




Studené mléko nalijte do hrnce a rozmíchejte v něm šťávu z citrónu či kyselinu citrónovou. Začněte mléko zahřívat až na teplotu 38 °C, což zkontrolujte na ponorném teploměru. Když dosáhnete požadované teploty, vypněte plamen a do mléka přidejte deset kapek syřidla. Asi minutu míchejte, dokud se nezačne oddělovat syrovátka. Během pár minut, ale i celé hodiny, se v hrnci bude oddělovat sražené mléko a čirá tekutina.

Když se oddělí tuhá hmota od tekutiny, obsah hrnce sceďte a syrovátku si nechte stranou, ještě ji budete potřebovat.

Mléčnou sraženinu nechte chvíli v cedníku odpočívat, aby z ní odkapaly zbytky syrovátky. V tu chvíli máte základ mozzarelly hotový.

Přendejte hmotu do vhodné misky a vložte do mikrovlnné trouby, kde ji minutu zahřívejte. Během tohoto procesu se od hmoty oddělí zbytky syrovátky. Pak sraženinu rukama propracujte jako těsto a vraťte na půl minuty do mikrovlnky. Hmota by měla být jen tak teplá, abyste ji udrželi v ruce.

Nyní hněťte sýr rukama jako těsto. Hmota bude stále pružnější, až půjde vytáhnout i na metrový kus, aniž by se trhala.

Takto připravenou hmotu zpracujte buďto na velkou kouli nebo na menší kuličky a vložte do roztoku vody a syrovátky v poměru 1:1, do které přisypete dvě lžíce soli. Takto sýr uchovávejte v chladu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů