Drobenkový koláč plněný krémem - postup přípravy
Pokud hledáte perfektní dezert na nedělní odpoledne, upečte si tyto nadýchané drobenkové koláče plněné jemným krémem. Podávat je můžete samotné nebo s oblíbeným čerstvým ovocem.
Na kynuté těsto
Na žloutkový krém
Na drobenku
Na posypání
Do větší mísy nalijte vlažné mléko a nasypte do něj sušené droždí a lžíci cukru. Směs promíchejte a nechte vzejít kvásek po dobu 10 minut.
Do kvásku nasypte zbytek cukru, hladkou mouku, sůl a vlijte do něj rozehřáté vychladlé máslo nebo olej. Poté vypracujte hladké nelepivé těsto.
Těsto přikryjte potravinářskou fólií a přendejte ho na teplé místo. Poté ho nechte kynout po dobu 1 hodiny. Mezitím do hrnce nalijte 3/4 mléka a nechte ho zahřát.
Do zbytku mléka přidejte žloutky, cukr, vanilkový cukr a škrob. Směs pečlivě promíchejte, vlijte ji do mléka a za stálého míchání ji vařte do zhoustnutí.
Do horkého pudinku přidejte máslo a míchejte ho pomocí metličky, dokud se nerozpustí. Poté ho nechte vychladnout.
Vychladlý pudink šlehejte do nadýchaného krému. Poté do něj přidejte vyšlehanou smetanu ke šlehání s 1 lžící cukru a krém ještě krátce prošlehejte.
Vykynuté těsto přendejte na pracovní plochu a rozdělte ho na 4 díly. Z každého dílu vytvarujte bochánek a poté ho roztáhněte pomocí prstů po placky.
Placky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je kynout. Mezitím do mísy vložte studené máslo, přidejte do něj cukr a hladkou mouku.
Směs promíchejte a vytvořte z něj drobenku. Tu poté nasypte na vykynuté koláče. Vložte je do předehřáté trouby a upečte je dozlatova.
Koláče vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout. Poté je rozřízněte a naplňte je připraveným krémem.
Nadýchaný drobenkový koláč před servírováním posypte moučkovým cukrem a můžete je podávat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.