2 recepty na jogurtový dort s vanilkou - postup přípravy
Oba jogurtové dorty jsou vláčné a nadýchané. Dezerty jsou lehké a obsahují výživný a osvěžující jogurt. Postupy přípravy jsou jednoduché a zvládnou je i začátečníci.
1. Jogurtový dort s příchutí vanilky
2. Jogurtový dort s borůvkami a krémem
Jogurtový dort s příchutí vanilky
1. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky s cukrem vyšlehejte do hladké hmoty a vešlehejte do ní kukuřičný škrob.
2. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do směsi řecký jogurt s vanilkovým cukrem a směs odložte bokem.
3. Nyní vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a opatrně trochu sněhu postupně vmíchejte do směsi s vaječnými žloutky. Tuto směs následně vlijte do zbytku sněhu z bílků a důkladně obě směsi mícháním spojte.
4. Těsto vlijte do dortového ráfku vyloženého pečicím papírem tak, jak je ukázáno ve videu níže a pečte jej v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 50 minut.
5. Jogurtový dort nechte chvíli volně chladnout a poté z něj sundejte dortový ráfek i s pečicím papírem.
Poznámka: Dezert podávejte posypaný moučkovým cukrem nakrájený na kousky.
Jogurtový dort s borůvkami a krémem
1. V míse vyšlehejte vaječné žloutky s moučkovým cukrem. Jakmile získáte hladkou směs, vmíchejte do ní rostlinný olej.
2. Do mísy prosejte mouku s kypřícím práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Pomocí rukou uhněťte těsto, které rovnoměrně rozprostřete po celém dnu dortového ráfku vyloženého pečicím papírem.
Poznámka: Prosetí ingrediencí je nutné, aby v těstu nevznikly hrudky.
3. Pomocí lžíce těsto uhlaďte a odložte ho bokem. V rendlíku smíchejte borůvky s cukrem a na mírném ohni vše vařte přibližně 3 minuty. Následně do borůvek vmíchejte kukuřičný škrob rozpuštěný ve vodě a borůvky vařte další asi 3 minuty, do zhoustnutí.
4. Nyní si připravte krém, a to smícháním jogurtu, kukuřičného škrobu a vanilkového cukru. Ve vedlejší míse vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli a cukrem a vzniklý sníh vmíchejte do krému.
5. Těsto v dortovém ráfku pokryjte borůvkami a na ně rozprostřete připravený krém, který posypte plátky mandlí. Jogurtový dort pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut.
6. Poznámka: Upečený dezert nechte 10 minut volně chladnout a až poté jej vyndejte z dortového ráfku. Následně jej vložte na 1 hodinu do lednice.
7. Sladký pokrm podávejte nakrájený na kousky, posypaný moučkovým cukrem.
Tip: Nejlépe chutná vychlazený, ihned poté, co jej vyndáte z lednice.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: lecker mit Ann