Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jugoslávský koláč s jablky a smetanou

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 44 minut

Jugoslávský koláč s jablky a smetanou - postup přípravy

Upečte si jugoslávský koláč podle tradičního receptu. Dezert je plný jablek, voní po vanilce a na povrchu jej zdobí lahodná šlehačka. Pokud s pečením začínáte, nemusíte se receptu bát.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Korpus

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vaječné bílky vyšlehejte s cukrem do tuhého sněhu, který odložte bokem. Vaječné žloutky vyšlehejte s olejem, vanilkou a lžičkou vody. 

2. KROK

V jiné misce smíchejte mouku a kypřící prášek do pečiva a suchou směs vešlehejte ke žloutkům. Trochu suché směsi si ponechte na závěrečné přidání.

Tip: Mouku s práškem přidávejte ke žloutkům postupně, aby se ingredience lépe propojily a v těstu nevznikly hrudky.

3. KROK

Těsto následně vlijte do vyšlehaného sněhu z bílků a opatrně vše zamíchejte. Na závěr vsypte do těsta zbytek mouky ingredience míchejte, dokud nezískáte hladkou hmotu. 

4. KROK

Formu na pečení vytřete tukem, vysypte moukou a těsto do ní rovnoměrně rozprostřete. Dezert pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut. 

5. KROK

Zatímco se základ na koláč peče, připravte si jeho horní vrstvu. Jablka oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je na malé kousky. Do vroucí vody vsypte cukr a nechte ho rozpustit. 

6. KROK

Do vody s cukrem následně vsypte jablka a vařte je 20 minut. Zatím v misce smíchejte pudinky ve 100 ml vody a tuto směs vlijte k jablkům. Ingredience zamíchejte a vařte 3–4 minuty do zhoustnutí. 

7. KROK

Ještě horký upečený korpus jablečnou směsí polijte, vyšlehejte šlehačku a pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou hlavicí jí jugoslávský koláč ozdobte. 

Tip: Pokud nevíte, jak koláč ozdobit, můžete se inspirovat postupem níže ve videu.

8. KROK

Koláč nechte následně volně vychladnout a servírujte ho nakrájený na kousky. 

Tip: Chcete-li, aby dezert působil o něco svěžeji, můžete jej podávat s kousky čerstvých jablek.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Moja mala kuhinja

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů