Jablečný koláč s višňovým džemem - postup přípravy
Jablečný koláč s džemem je nadýchaný a svěží chuť mu dodává příchuť višní. Dezert je vhodný jako sladká snídaně, ale také jako dezert ke kávě nebo čaji. Milují ho i děti.
Ingredience
Zdobení
Z jednoho citronu nastrouhejte citronovou kůru a odložte ji bokem. Z citronu vymačkejte také citronovou šťávu do jiné misky.
Poznámka: Pracujte s dobře omytým a chemicky neošetřeným citronem.
Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky, které vložte do mísy, kde je zalijte citronovou šťávou a zasypte cukrem. Ingredience důkladně promíchejte.
V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem a za stálého šlehání přilijte do směsi sezamový olej. Nadále šlehejte a přidávejte postupně mouku.
Poznámka: Mouku je nutné přidávat postupně, aby se ingredience lépe propojily a v těstu nevznikly hrudky.
Za stálého šlehání přisypte také kypřící prášek do pečiva a do těsta vmíchejte polovinu množství jablek. Těstem s jablky vyplňte plech vyložený pečicím papírem a pokapejte ho několika lžícemi višňového džemu tak, jak je to ukázáno ve videu níže.
Na dezert rozprostřete zbytek nakrájených jablek a celý jeho povrch posypte cukrem. Jablečný koláč s džemem pečte v předehřáté troubě na 175–180 °C po dobu 25–30 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Zda je koláč upečený poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Upečený dezert podávejte posypaný moučkovým cukrem a nakrájený na kousky.
Tip: Koláč chutná skvěle s kávou, čajem nebo kakaem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Tutti a Tavola