Bramborový chléb z kynutého těsta - postup přípravy
Bramborový chléb je měkký, vláčný a má křupavou kůrku. Recept je snadný, rychlý a umožňuje vám mít po ruce vždy čerstvé pečivo, které můžete použít různými způsoby.
Ingredience
Brambory se slupkou omyjte a vařte je 15–20 minut. Poté je nechte vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte je najemno.
Nyní si připravte kvásek. V misce smíchejte teplou vodu s cukrem a droždím. Ingredience míchejte tak dlouho, dokud se droždí nerozpustí.
Ve větší míse smíchejte mouku se solí, olejem, nastrouhanými bramborami a nakonec přidejte také kvásek. Pomocí rukou uhněťte těsto, které se nelepí.
Tip: Pokud je těsto lepivé, přidejte více mouky. Pokud je naopak příliš suché, přilijte trochu vody.
Těsto vložte do mísy, přikryjte ho utěrkou a nechte ho 30 minut kynout na teplém místě. Z těsta následně vyválejte plát o výšce 4 cm a nadvakrát ho přeložte tak, jak to můžete vidět ve videu níže.
Těsto nechte kynout pod utěrkou dalších 30 minut. Poté z něj znovu vytvořte plát o výšce 4 cm a znovu ho nadvakrát přeložte. Naposledy z něj udělejte plát, z kterého vytvořte bochník tak, že budete do středu, směrem k sobě, překládat okraje těsta.
Bochník otočte spojem směrem dolů, vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho kynout pod utěrkou, dokud se nenahřeje trouba. Potrvá to přibližně 10 minut. Do vyhřáté trouby vložte hrnec s horkou vodou a nad něj vložte plech s chlebem.
Bramborový chléb pečte na 210 °C po dobu 20 minut, pak snižte teplotu na 180 °C a chléb pečte dalších 40 minut.
Poznámka: Chléb položte na chladící mřížku, aby se nezapařil zespoda a poté ho podávejte nakrájený na kousky.
Tip: Bramborový chléb skvěle chutná namazaný čerstvým máslem a posypaný nakrájenou jarní cibulkou.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Taká obyčajná žienka domáca