Domácí klobásy ze 3 druhů masa - postup přípravy
Díky receptu na domácí klobásy můžete mít chutnou uzenou pochoutku stále po ruce. Výhodou je, že můžete kontrolovat její kvalitu a přesně znáte její složení.
Ingredience
Všechno maso pomelte a vložte ho do jedné mísy, kde ho ochuťte směsí černého pepře, mletého nového koření, kardamomu, suchého česneku, cukru, sušeného mléka, klasické soli a dusitanové soli.
Poznámka: Ochucené maso přikryjte pokličkou nebo potravinovou fólií a vložte ho do lednice minimálně na noc. Pokud ho v lednici necháte 18–24 hodin, bude výsledek ještě lepší.
Nástavec na plnění klobás potřete rostlinným olejem a střívka opláchněte od soli ve studené vodě. Poté je vložte do vlažné vody a nechte je 30 minut ponořené. Díky tomu se roztáhnou a bude snadnější je navléknout na nástavec.
Střívka začněte plnit pomocí stroje na plnění klobás, poté je zavažte a jehlou je propíchněte na několika místech, aby z nich unikl přebytečný vzduch.
Tip: Při zavazování klobás se řiďte postupem ve videu níže.
Klobásy následně vyskládejte na plech nebo rošt v troubě a pečte je přibližně 1 hodinu na 80–85 °C. Poté klobásy vložte asi na 5 minut do ledové vody, osušte je a zavěste je v místnosti o pokojové teplotě aspoň na 24–36 hodin.
Poznámka: Teplota uvnitř klobásy by měla dosáhnout 70–72 °C.
Tip: Domácí klobásy můžete servírovat jako jednohubky k pivu, nebo jako svačinku s oblíbeným pečivem. Můžete je také zakomponovat do nejrůznějších hlavních jídel.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Milenia КулинарныеPецепты