Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kuřecí šunka bez aditiv

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Domácí kuřecí šunka bez aditiv - postup přípravy

Šunky a salámy z obchodu nevábně chutnají, nevoní a navíc jsou plné nezdravých přídatných látek. Mnohem lepší je vyrobit si vlastní kuřecí salám, který bude útěchou pro čichové i chuťové buňky, které nebudou mít dost, dokud bude ještě kousíček masíčka v chladničce. Domácí šunku si zamilují i děti, její přípravu navíc zvládne opravdu každý!

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Jak snadno vyrobit domácí kuřecí šunku, která neohrozí zdraví škodlivými aditivy? Připravte si omyté kuřecí prsní řízky, které nakrájejte na velké kusy. Poté je rozkrájejte na menší kostky a následně sekáčkem nebo nožem nasekejte. Maso by se nemělo mlít, měly by zůstat větší kousky. Nahrubo nasekané kuřecí maso vložte do hluboké misky.

2. KROK

Nyní si připravte kuřecí stehna, oddělte kůži od masa. Nožem vykrájejte kosti, odřezky uschovejte pro uvaření vývaru. Maso opět nakrájejte na menší kousky a opět jako v prvním případě za pomoci ostrého nože nebo sekáčku nasekejte maso. Poté jej přidejte do misky. Odřezky, kůži a kosti vložte do hrnce a zalijte 1 litrem studené vody. Dejte vařit a po dosažení varu nechte probublávat ještě 30 minut.

3. KROK

Maso v misce okořeňte lžičkou pepře a osolte lžící soli. Česnek oloupejte a prolisujte do masové směsi. Přilijte 160 ml zchladlého vývaru a dobře promíchejte rukama, aby se ingredience promísily. Při práci používejte gumové rukavice. Po promíchání mísu zakryjte potravinovou folií a nechte uležet v chladničce přes noc.

4. KROK

Připravte si pečicí sáček, který rozkrojte, aby vznikla folie. Plochu rozloženého celofánu poprašte mletou paprikou. Maso rozdělte na dvě poloviny pro vytvoření dvou šišek salámu a položte jej do středu folie a pevně smotejte do role. Konce utáhněte jako při balení bonbonů a svažte jutovým provázkem. Poté svažte také po obvodu, aby salám držel pohromadě. Stejným způsobem se vytvoří i druhá šiška. Po dokončení vložte jednu do hrnce a druhou do pekáče. Hrnec zalijte vodou po okraj salámu a po dosažení varu vařte dalších 60 minut. Salám v troubě pečte na 180 °C po dobu 60 minut. Poté jej nechte 3–4 hodiny vychladnout a můžete jej servírovat.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů