Jednoduchý krémeš z listového těsta s vanilkou - postup přípravy
Jednoduchý krémeš je nadýchaný a obsahuje lahodný krém, který potěší všechny milovníky jemných chutí. Výhodou přípravy receptu je rychlost a nenáročnost.
Ingredience
Krém
Listové těsto rozdělte na dvě stejně velké části a rozválejte je. První z těst vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 10 minut.
Poznámka: Můžete si usnadnit práci použitím již rozváleného, čerstvého těsta.
Druhé těsto nakrájejte na 24 stejně velkých kostek, které pečte stejným způsobem, jako první část těsta. Během pečení kostek připravte krém.
Do hrnce vlijte polovinu množství mléka, které začněte zahřívat. Do dvou misek rozdělte vaječné žloutky a bílky a ke žloutkům vmíchejte cukr, vanilkový cukr, mouku a zbytek mléka. V jiné míse smíchejte vodu s želatinou a nechte ji rozpustit.
Do hrnce s mlékem vlijte žloutkovou směs, kterou zahřívejte, za stálého míchání, 2–3 minuty, do zhoustnutí. Poté hrnec odstavte z tepla a trochu krému vmíchejte do misky s želatinou. Poté želatinu vmíchejte zpět do krému a nechte ho volně vychladnout.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, přikryjte ho potravinovou fólií tak, aby se ho přímo dotýkala.
Nyní z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který vmíchejte do krému. Ten můžete ochutit nastrouhanou kůrou z citronu.
Poznámka: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Do zapékací mísy vymazané tukem vložte první část, v celku upečeného, listového těsta. Krémem těsto polijte a položte na něj upečené kostky z listového těsta, které přikryjte pečicím papírem.
Jednoduchý krémeš vložte na 3–4 hodiny do lednice, aby ztuhnul.
Tip: Dezert servírujte posypaný moučkovým cukrem a nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Serpica Recepti