Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kakaové řezy s banánem, šlehačkou a čokoládovou polevou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Kakaové řezy s banánem, šlehačkou a čokoládovou polevou - postup přípravy

Tento krásný a lahodný dezert poněkud připomíná známý a komerčně úspěšný krtkův dort. Není sice instantní z krabičky, přesto jej zvládne i začátečník.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na korpus

Ingredience na polevu

Další ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do mísy vyklepněte čtyři vajíčka, přidejte k nim 200 gramů cukru a ručním šlehačem je vyšlehejte do hladkého a bělavého krému. Přilijte 3 lžíce mléka a přes jemné sítko prosejte do směsi hladkou mouku spolu s kakaem, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem nebo esencí a vše znovu prošlehejte, abyste získali hladké a polotekuté těsto.

2. KROK

Pekáč vytřete olejem a vysypejte moukou, případně jej vyložte pečicím papírem a vlijte do něj připravené těsto, jehož povrch uhlaďte do roviny. Pekáčem párkrát ťukněte o pracovní desku, abyste vyhnali ven vzduchové bubliny a vložte těsto do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho okolo 30 až 35 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby. Propečení těsta zkontrolujte zapíchnutým párátkem.

3. KROK

Dopečené těsto po celé ploše propíchejte špejlí a nalijte na něj 200 ml mléka, které rozlijte po jeho povrchu tak, aby se rovnoměrně vsáklo do korpusu.

4. KROK

Do hrnce nalijte mléko a vodu, přidejte cukr, 2 lžíce mouky a kakaový prášek. Vše smíchejte dohladka a na sporáku za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci řidšího pudinku. Poté ji odstavte z ohně a přidejte nalámanou tmavou čokoládu. Míchejte směs tak dlouho, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a nechte úplně vychladnout.

5. KROK

Plnotučnou smetanu, případně dva balíčky instantní smetany v prášku s 250 ml mléka vyšlehejte do tuhé pěny. Tenkou vrstvou šlehačky potřete korpus napuštěný mlékem. Oloupejte banány, zbavte je špiček a rozkrájejte je podélně na tenčí plátky, které vyskládejte po celé ploše potřeného korpusu. Na banány rozetřete zbytek šlehačky a uhlaďte ji do roviny. Takto připravený dort nechte v lednici asi půl hodiny vychladit a ztuhnout.

6. KROK

Nakonec přelijte povrch dortu připraveným čokoládovým krémem, který rovněž rozetřete do rovnoměrné a hladké vrstvy, a vraťte dort zpátky do lednice, kde ho nechte přes noc uležet. Druhý den už stačí jenom nakrájet a podávat spolu s šálkem voňavého čaje nebo kávy.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů