Melounový kompot ze zbylých melounový slupek - postup přípravy
Slupky z melounu nemusíte vyhazovat. Připravte z nich osvěžující kompot, který se skvěle hodí jako doplněk k hlavním jídlům. Výhodou receptu je jeho jednoduchost.
Ingredience
Meloun očistěte a nakrájejte ho na kousky. Slupky oddělte od dužiny, kterou vložte do zvláštní mísy. Slupky poté nakrájejte na malé kostičky, vložte je do pekáče, zalijte je horkou vodou a pečte je v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 50 minut.
Tip: Dužinu z melounu můžete použít k přípravě nápoje. V takovém případě ji rozmixujte a poté propasírujte. Nápoj chutná skvěle vychlazený.
Upečené melounové slupky z trouby vyjměte a vodu sceďte. V hrnci smíchejte cukr se šťávou z melounové kůry a do směsi přidejte hřebíček. Ingredience zamíchejte a vařte je přibližně 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí.
Po této době do tekutiny přidejte máslo, citronovou šťávu a upečenou melounovou kůru. Kompot vařte na mírném ohni 1 hodinu.
Po uvaření naplňte kompotem sterilizovanou sklenici, kterou pevně uzavřete a skladujte na teplém a chladném místě.
Tip: Osvěžující melounový kompot můžete servírovat jako doplněk k hlavnímu chodu.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: asena kuchyně