Nakládaná rajčata s bazalkou a česnekem - postup přípravy
Díky tomuto rychlému receptu můžete mít čerstvou zeleninu stále po ruce. Nakládaná rajčata s bazalkou jsou vhodná k přípravě salátů, polévek, omáček i jako příloha.
Ingredience
Rajčata omyjte a nakrájejte je na poloviny. Cibuli nakrájejte na kolečka, stejně, jako pálivou papriku. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte je na širší plátky.
Dno sterilizovaných sklenic vyplňte trochou česneku, bobkovým listem a několika rajčaty, která pokryjte vrstvou cibule. Na cibuli položte listy čerstvé bazalky, kterou zakryjte další vrstvou rajčat.
Vrstvení zakončete pár kolečky papriky a jedním kouskem rajčete tak, jak to můžete vidět níže ve videu. Do každé sklenice vsypte lžičku soli, vlijte lžičku octa a vsypte lžičku cukru. Sklenice následně naplňte horkou vodou a pevně je uzavřete sterilizovanými víčky.
Nakládaná rajčata s bazalkou nechte volně vychladnout a poté je skladujte na tmavém a chladném místě.
Poznámka: Při správném skladování vám rajčata vydrží čerstvá až 12 měsíců.
Rajčata servírujte jako přílohu k hlavnímu jídlu. Můžete je ale také zakomponovat do salátů nebo je použít k přípravě polévek a omáček.
Poznámka: Recept je koncipován pro naplnění tří sklenic o objemu 1000 ml.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Melissa Mir