Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Větrníky s citronovým krémem a mascarpone

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Větrníky s citronovým krémem a mascarpone - postup přípravy

Kdo by nemiloval tradiční větrníky, jejich příprava se však může zdát velmi náročná. Opak je pravdou, větrníky z odpalovaného těsta zvládne připravit snad každý, když je navíc naplníte citronovým krémem s mascarpone, získáte neodolatelný chuťový požitek.

Ingredience pro:
6 kusů
+ -

Větrníky

Krém

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Alžběta Strouhová
1. KROK

Pomocí škrabky oloupejte kůru z chemicky neošetřeného a omytého citronu. Mléko nalije do hrnce, ohřejte, vložte do něj kůru z citronu a nechte pozvolna vychladnout.

2. KROK

Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte kukuřičný škrob a šlehejte, dokud nevznikne hladká směs.

3. KROK

Z vychladlého mléka vyjměte citronovou kůru a vlijte do něj vaječnou směs. Zahřívejte, za stálého míchání  na mírném plameni. Míchejte, dokud krém nezačně houstnout. Poté jej nechte zcela vychladnout v lednici.

4. KROK

Do hrnce vlijte vodu a mléko. Přidejte máslo, špetku soli, lžičku cukru a pomalu zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Do směsi vmíchejte mouku. Pokračujte v míchání, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce.

5. KROK

Těsto nechte po dobu 5 minut zchladnout. Poté do něj postupně vmíchejte vejce. Mělo by vzniknout hladké, těsto.

6. KROK

Těsto přesuňte do cukrářského sáčku, pomocí kterého nastříkejte na plech, vyložený pečicím papírem, 6 stejně velkých větrníků.

Tip: Předkreslete si tvar větrníků na pečicí papír tužkou. Můžete obkreslit například skleněnou misku.

7. KROK

Větrníky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180°C po dobu 30–35 minut. Během pečení troubu neotvírejte, větrníky by ztratily nadýchanost.

8. KROK

Vychladlý citronový žloutkový krém vyšlehejte s mascarpone. Měl by vzniknout hladký, jemný krém.

9. KROK

Upečené, vychladlé větrníky podélně rozřízněte a plňte citronovým krémem. Náplní nešetřete. Dle chuti můžete naplněné větrníky posypat moučkovým cukrem.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK

Zdroj receptu: Immer Appetitlich

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů