Valašská kyselice z uzeného vepřového kolena - postup přípravy
Tradiční lahodná valašská kyselice, podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, je výživná a zasytí. Můžete ji podávat jako předkrm i hlavní chod s oblíbeným pečivem.
Ingredience
Uzené vepřové koleno vložte do vroucí vody, přidejte k němu omyté cibule ve slupce, celý černý pepř a nové koření a bobkový list a vývar táhněte na mírném ohni 2 hodiny.
Poté koleno z vývaru vyjměte stejně, jako cibuli a koření. Nálev z kysaného zelí vymačkejte a zelí nakrájejte na menší kousky.
Poznámka: Nálev nevylévejte, budete ho potřebovat k závěrečnému dochucení polévky.
Zelí následně vmíchejte do vývaru a pokračujte ve vaření dalších 15 minut. Brambory oloupejte, nakrájejte je na kostičky a vařte je v osolené a kmínem ochucené vodě 10–15 minut, do změknutí.
Poznámka: Brambory vařte zvlášť. Pokud byste je vařili společně se zelím, brambory by nezměkly.
Zatímco se ingredience vaří, uzené vepřové koleno zbavte kosti a maso nakrájejte na menší kousky, které vmíchejte do polévky stejně, jako nakrájené klobásky. Polévku vařte dalších 5 minut.
Zatím v jiné míse smíchejte mouku s mlékem a tekutinou polévku zahustěte. Po přidání moučné směsi do polévky ji vařte dalších 15 minut.
Poznámka: Mouku je nutné provařit, aby byl pokrm lépe stravitelný.
Následně do polévky vmíchejte uvařené brambory, prolisovaný česnek, majoránku a černý pepř. Polévku dochuťte nálevem z kysaného zelí dle vlastních chuťových preferencí a osolte ji.
Na závěr do valašské kyselice vmíchejte smetanu, polévku vařte poslední 2 minuty a můžete servírovat.
Tip: Valašskou kyselici podávejte s oblíbeným pečivem. Každou porci můžete ozdobit nasekanou petrželkou.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty