Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Valašská kyselice z uzeného vepřového kolena

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 172 minut

Valašská kyselice z uzeného vepřového kolena - postup přípravy

Tradiční lahodná valašská kyselice, podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, je výživná a zasytí. Můžete ji podávat jako předkrm i hlavní chod s oblíbeným pečivem.

Ingredience pro:
6 porcí
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Uzené vepřové koleno vložte do vroucí vody, přidejte k němu omyté cibule ve slupce, celý černý pepř a nové koření a bobkový list a vývar táhněte na mírném ohni 2 hodiny.

2. KROK

Poté koleno z vývaru vyjměte stejně, jako cibuli a koření. Nálev z kysaného zelí vymačkejte a zelí nakrájejte na menší kousky.

Poznámka: Nálev nevylévejte, budete ho potřebovat k závěrečnému dochucení polévky.

3. KROK

Zelí následně vmíchejte do vývaru a pokračujte ve vaření dalších 15 minut. Brambory oloupejte, nakrájejte je na kostičky a vařte je v osolené a kmínem ochucené vodě 10–15 minut, do změknutí.

4. KROK

Poznámka: Brambory vařte zvlášť. Pokud byste je vařili společně se zelím, brambory by nezměkly. 

5. KROK

Zatímco se ingredience vaří, uzené vepřové koleno zbavte kosti a maso nakrájejte na menší kousky, které vmíchejte do polévky stejně, jako nakrájené klobásky. Polévku vařte dalších 5 minut. 

6. KROK

Zatím v jiné míse smíchejte mouku s mlékem a tekutinou polévku zahustěte. Po přidání moučné směsi do polévky ji vařte dalších 15 minut. 

Poznámka: Mouku je nutné provařit, aby byl pokrm lépe stravitelný.

7. KROK

Následně do polévky vmíchejte uvařené brambory, prolisovaný česnek, majoránku a černý pepř. Polévku dochuťte nálevem z kysaného zelí dle vlastních chuťových preferencí a osolte ji. 

8. KROK

Na závěr do valašské kyselice vmíchejte smetanu, polévku vařte poslední 2 minuty a můžete servírovat. 

Tip: Valašskou kyselici podávejte s oblíbeným pečivem. Každou porci můžete ozdobit nasekanou petrželkou. 

9. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů