Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kohout na paprice s těstovinami

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 800 minut

Kohout na paprice s těstovinami - postup přípravy

Kohout na paprice je oblíbeným tradičním pokrmem s bohatou krémovou omáčkou. Připravte pro své blízké snadný recept paní Ivany Reisingerové, vhodný i na oslavy.

Ingredience pro:
5 porcí
+ -

Základ

Jíška

Příloha

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Kohouta očistěte a naporcujte. Skelet s křídly vložte do hrnce, zalijte ho studenou vodou, kterou přiveďte k varu – potrvá to přibližně 5 minut. Jakmile se voda začne vařit, přidejte bobkový list, nové koření, celý černý pepř a sůl. 

Poznámka: Vývar vařte na mírném ohni přibližně 1 hodinu.  

2. KROK

Stehna, která vám zbyla, rozdělte v kloubu na polovinu a prsa nechte v celku. V jiném hrnci rozpusťte sádlo, na kterém osolené maso smažte, ze všech stran, přibližně 8 minut. Maso z hrnce vyndejte a na výpeku smažte nadrobno nakrájenou cibuli 3–4 minuty, dozlatova. 

3. KROK

Cibuli zaprašte paprikou, kterou smažte maximálně 1 minutu, aby nezhořkla. Do hrnce vraťte osmažené maso, které zalijte vývarem i s kořením a maso duste 2–6 hodin, doměkka. 

Poznámka: Doba pečení je závislá na stáří kohouta.

4. KROK

Jakmile maso změkne, vyjměte ho z hrnce i s kořením a omáčku zahustěte jíškou. Pokrm vařte dalších 20 minut. Omáčku přeceďte a vmíchejte do ní smetanu pro zjemnění. Je-li to potřeba, ještě ji dosolte. 

5. KROK

Tip: Jíšku připravíte jednoduše. V rendlíku rozpusťte máslo, které zasypte moukou a směs smažte 2–5 minut, podle intenzity tepla. Je-li jíška příliš tekutá, přisypte trochu mouky.

6. KROK

Kohouta na paprice podávejte společně s připravenou omáčkou a těstovinami. Každou porci můžete ozdobit nasekanou petrželkou.

Tip: Místo těstovin můžete použít jinou přílohu, jako je rýže nebo houskový knedlík.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů